fizikamina

Dobrodošli na moj blog

18.10.2009.

kinetika rotacije

Tijelo kojemu za vrijeme gibanja dvije točke miruju može se gibati jednino rotacijski. Ove dvije točke ne moraju biti dio tijela nego mogu na posredan način biti vezane uz tijelo. U svakom slučaju ako ove dvije točke miruju tada i sve točke na pravcu kojeg definiraju točke također miruju. Taj se pravac tada naziva os rotacije.

 Sve ostale točke tijela u gibanju opisuju kružne putanje s središtem sa središtem na osi rotacije. Očito je da su sve ovo koncentrične kružnice koje leže u istoj ili paralelnim ravninama kojima je normala os rotacije.

 Mnogi se dijelovi mehanizama i strojeva gibaju na opisani način: rotori motora, ručice mehanizama, zupčanici, remenice, bubnjevi i slično. Ovo je jedno od najčešćih gibanja u tehnici.

  Prema definiciji gibanja os rotacije ne mora obvezno prolaziti kroz tijelo, a da se pri tom ipak radi o rotacijskom gibanju. Može se zamisliti jedna lopatica neke turbine. Ovdje će lopatica rotirati oko osi rotacije z ako joj dvije točke A i B stvarno ili zamišljeno vezano uz lopaticu miruju. Sve točke lopatice imaju kružne putanje s centrom u osi rotacije z.

 Na donjoj se slici vidi nekoliko uzastopnih položaja turbinske lopatice gdje se vidi kako točke 1 i 2 lopatice putuju po kružnoj putanji.

Za određivanje položaja tijela pri takvom gibanju dovoljna je jedna koordinata. To je kut što ga bilo koji pravac vezan uz tijelo i okomit na os rotacije zatvara s početnim položajem. Taj je kut funkcija vremena tj. jednadžba gibanja tijela koje rotira oko nepomične osi z predstavlja skalarnu jednadžbu:

    .

    Putanja neke točke tijela A je kružnica polumjera b koja leži u ravnini okomitoj na os z.

U primjeru konstantnog iznosa kutne brzine  (tj.  ), nepomična i pomična aksoida postaju uspravni kružni stošci, a takvo se gibanje naziva stacionarno gibanje.

 

 

    Kada je kut između vektora kutne brzine precesije  i vektora kutne brzine rotacije  manji od 90° tada se takvo stacionarno gibanje naziva progresivna precesija.

    Kada je kut između vektora kutne brzine precesije  i vektora kutne brzine rotacije  veći od 90° tada se takvo stacionarno gibanje naziva retrogradna precesija.


<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
****fizikaaa***
***LoOdA fIZika***
World of FIZIKA
eH tA FiZiKa
Svijet fizike
***FIZIKA, SVUDA OKO NAS***
Fizikaaaaa :)
Crazy but not too crazy physics
sussie fizik
hubble
fizikaa5
fizzikaaa
PHISICS
** FIZIKA **
........FiZiK@.........
Fizicari92
Zuka prirodnjak
fizika
fizika za trecijedan
moja fizika
crack
arminfizika
Fizika
više...

BROJAČ POSJETA
69303

Powered by Blogger.ba